miercuri, 31 octombrie 2012

“Ce salariu doriti?”




Am deschis acest subiect pentru ca reprezinta de multe ori o piedica atat in calea candidatilor dar si a angajatorilor si deasemenea pentru ca sunt convinsa ca un manager eficeint poate schimba regula acestui joc astfel incat sa fie mult mai usor, mai bine, mai cinstit si mai lipsit de stress pentru ambele parti.. Oamenii sunt atat de diferiti incat este normal ca si parerile lor sa fie diferite. Se intampla ca oameni potriviti, sa fie intervievati de un recrutor profesionist si totul sa decurga placut. Sunt insa tot mai multe cazuri in care fie din cauza unui management defectuos fie din cauza unui recrutor mai putin profesionist, se nasc probleme la care candidatii nu mai reusesc sa faca fata. In acest context companiile pierd oameni calificati, oameni care pot contribui la bunul mers al afacerii doar pentru ca nu au raspuns intr-un anume fel la o singura intrebare din cadrul interviului. “Ce salariu doriti?”

Am citit mai multe articole cu privire la descoperirea celui mai bun raspuns. Mai jos sunt doua pasaje din articole publicate in locuri diferite si care dezbat acelasi subiect. Reteta succesului difera insa semnificativ. In timp ce in primul articol candidatii sunt sfatuiti sa raspunda cu sinceritate si fara ezitare atunci cand sunt intrebati de salariu, in al doilea enunt acestia sunt sfatuiti sa nu raspunda de la inceput. 

1.      Atunci cand abordati problema salariului, trebuie sa raspundeti la intrebari cu sinceritate. Unii candidati ezita sa vorbeasca despre salariul actual, lucru care-i nemultumeste pe angajatori. Acestia pot crede ca nu pot stabili o relatie bazata pe incredere cu un potential angajat http://www.recrutam.ro/sfaturi/salariu/Abordarea-salariului-la-interviu.html

2.      Daca sunteti intrebati inca de la inceput ce salariu doriti, schimbati subiectul Este posibil sa va fi confruntat cu aceasta situatie in interviurile la care ati participat. Cum ar fi indicat sa procedati pentru a nu va compromite sansele de a fi angajat ? Schimbati subiectul intr-o maniera politicoasa. Puteti folosi raspunsuri ca : ”As prefera sa nu ma raportez la acest interviu in termeni de salarii, ci mai degraba as prefera sa discutam despre valoarea pe care o pot aduce companiei dumneavoastra” sau “Sunt sigur ca vom ajunge la un consens privind salariul de indata ce veti considera ca sunt persoana potrivita pentru acest job”.Bineinteles, puteti sa cedati tentatiei de a oferi un raspuns concret, dar specialistii va recomanda sa asteptati pana cand angajatorul este sigur ca vrea sa va angajeze. Cand sunteti considerat persoana potrivita pentru a ocupa un anumit loc de munca, angajatorii vor face tot posibilul sa va angajeze. http://www.vreauocariera.ro/angajare/interviul-de-angajare/cand-si-cum-discutati-despre-salariu-in-timpul-unui-interviu/

Am intrebat mai multi candidati si fiecare mi-a raspuns ca aceasta intrebare la-a fost pusa inca de la primul interviu, iar raspunsul la intrebare era obligatoriu.

O sa indraznesc sa imi expun parerea personala care cred ca reprezinta o solutie in ceea ce priveste administrarea intrebarii si a raspunsului referitor la salariu fara a generaliza, ci doar cu scopul de a aduce in atentia dvs. abordari pe care le consider gresite si solutii pentru corectarea acestora.

Ce se intampla de fapt?  In realitate nu exista o reteta exacta. Trecerea cu succes a primului interviu (in cazul in care mai exista si altele) depinde de foarte multe aspecte. S-ar putea ca pur si simplu sa nu ii placi recrutorului. Sa ii fi antipatic. (la fel de bine se poate si invers) In acest caz analiza de mai sus cu privire la salariu nu mai are relevanta. S-ar putea ca in calitate de candidat sa aveti o tinuta necorespunzatoare, sau un temperament prea aprins, sa aveti un ton nercorespunzator, sau poate sa surprindeti angajatorul cu o intrebare la care nu stie sa va raspunda.(sau invers). O alta problema se poate naste din cauza varstei. Stim cu totii foarte bine ca angajatorii nu sunt dispusi sa angajeze (in majoritatea cazurilor) persoane din aceasta categorie de varsta. Presupunand ca ati trecut cu succes peste toate cele mentionate mai sus, atunci cand se pune problema banilor, ceea ce raspundeti are o mare influenta asupra intregului interviu si va poate aduce sau nu posibilitatea de angajare. Variantele de raspunsuri, cred ca incep sa joace in mintea fiecarui candidat care incearca sa faca diverse conexiuni pentru a obtine un punct favorabil care sa il ajute sa treaca mai departe. Daca doriti sa obtineti un loc de munca o varianta de succes ar putea fi sa urmati o facultate de psihologie, apoi un master in acelasi domeniu sau sa va intoarceti in anii de liceu la matematica incercand sa aflati cel mai bun raspuns calculand aranjamente si permutari. De ce trebuie sa se intample astfel? De ce nu putem fi mult mai sinceri unii cu ceilalti? De ce ne place sa ne chinuim? 

In alte tari, CV-ul este analizat de recrutor si daca in urma interviului se considera ca potentialul angajat are capacitatea de a aduce plus valoare companiei atunci acesta este testat si i se ofera in functie de abilitatile si competentele sale un salariu care poate fi acceptat direct sau negociat. Totul decurge intr-o atmosfera de prietenie si este simplu. Sa ne intoarcem in Romania. 

Sunt situatii in care candidatul isi poate dori foarte mult sa lucreze intr-o companie fara sa conteze atat de mult pentru el salariul. Daca marturiseste acest lucru candidatul poate pierde in favoarea celui care, chiar daca nu este la fel de bine pregatit, sta cu chirie si daca se poate sa aiba si rate, cu atat mai bine. In discutiile particulare pe care le-am avut cu persoane din domeniul HR mi s-a spus ca acest criteriu pune in evidenta faptul ca odata ce candidatul va primi postul pentru care a aplicat, nu va pleca de acolo o perioada mare de timp pentru simpul motiv ca nu isi va permite. (are de platit chiria, ratele, etc).  Care ar fi concluzia? Daca doriti sa obtineti un job ar trebui sa stati cu chirie si sa aveti datorii???  In curand o sa fie angajati cei care ameninta ca sar de pe casa sau stiu si eu de unde daca nu li se rezolva o anumita situatie. E un grad mai mare de disperare. Probabil ca asta se cauta: -persoane disperate.

Daca ajungeti la un anumit tip de angajator si mentionezi un salariu mai mic doar din dorinta de a obtine postul, s-ar putea sa fiti catalogat ca o persoana care nu stie sa negocieze adevarata sa valoare sau ca CV-ul dvs nu corespunde realitatii. In acest caz, daca cereti un salariu mai “sanatos”, s-ar putea sa aveti sanse. Intrebarea este cum puteti sti care dintre metode trebuie sa o abordati?

Daca nimeriti la alt tip de angajator si mentionati un salariu mare, s-ar putea sa nu obtineti postul pentru ca, in perioada de criza, costurile cat mai mici si profitul maxim pe termen scurt si foarte scurt este exact ceea ce se urmareste. 
In aceste conditii, nu vi se pare mult mai simplu si elegant ca propunerea de salariu sa vina din partea angajatorului?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu