sâmbătă, 8 decembrie 2012

Hai sa umplem spatii intre generatii !!


                                              


In cadrul workshop-uirilor de Personal Branding pe care le sustin si deasemenea in viata de zi cu zi, am remarcat ca deschiderea spre schimbare este pentru unii dintre noi greu de acceptat. Cand spun deschidere spre schimbare ma refer la modalitatea prin care incercam sa tinem pasul cu tot ce se intmpla in jurul nostru (dorinta de a cunoaste noutati in domenii multiple, participare la cursuri, documentare permanenta, adaptabilitate la mediu a carui dinamica este din ce in ce mai mare). Intentia acestui articol nu este de a critica pe cineva ci de a veni in sprijinul celor care se regasesc in ipostazele mentionate mai jos.

Am intalnit tineri care imediat dupa ce au absolvit o facultate doreau sa se incadreze pe posturi de manager fara sa mai fi lucrat vreodata. Este exact ca si cum ti-ai dori sa intelegi o carte rasfoind numai cateva pagini de la sfarsit. Nu intentionau sa se pregateasca si prin alte metode pentru a ajunge la astfel de posturi ci continuau sa trimita CV-uri si erau surprinsi ca nu reuseau sa ajunga la un interviu. Considerau ca facultatea le-a oferit direct posibilitatea de a deveni manageri. Adevarul este ca facultatile la care se inscriu le spun ca in urma absolvirii vor putea obtine posturi ca: manager X, manager Y….sau in functie de profil posturi la care multa lume viseaza. Suna frumos si nu este o minciuna dat fiind faptul ca nu se mentioneaza si in cat timp dupa absolvire si prin ce mijloace poti sa ajungi la astfel de posturi. Da poti ajunge acolo, dar nu imediat. Asta nu le mai spune nimeni.

Pe de alta parte cei care au acumulat experienta o viata intreaga si isi doresc sa schimbe locul de munca/domeniul de activitate intampina mari greutati, din cauza varstei.
Varsta reprezinta in multe situatii (nu in toate) un criteriu de selectie. Discriminearea pe criterii de varsta este un subiect discutat din ce in ce mai frecvent intalnit in publicatii, postari, etc. Insa sub aceasta umbrela a varstei se ascund de fapt mult mai multe elemente care ingreuneaza procesul de angajare si anume: lipsa de flexibilitate, lipsa dorintei de perfectionare continua, incapacitate de a relationa cu colegii mai tineri, autoritate, neadaptare la sistemul de recrutare si intervievare atat de mult diferite fata de momentul in care persoanele ce astazi au depasit 40 de ani, se aflau la inceputul carierei etc.

Dece exista diferente intergenerationale?

Pentru ca vorbim despre Generatia X, Y sau Baby Boomers o sa le definesc mai jos astfel incat fiecare dintre noi sa stie exact carei generatii apartine, ce probleme se ivesc si cum pot ele fi solutionate.

Generaţia
Născuţi în perioada
Vârsta în 2012 (ani)
Baby Boomers
1946-1964
48-66
X
1965-1976
36-47
Y
1977-1994
18-35
Z
1995--
1-17

De-a lungul timpului s-au creat discrepante intre generatii si mai cu seama intre tineri si cei din categoria de varsta 40 Plus. Putem spune intre parinti si copiii. Modul in care au crescut si s-au dezvoltat in cadrul generatiilor din care apartin, este foarte diferit. Intre generatia X si Baby Boomers nu exista diferente atat de mari ca intre Generatia X si Y. De ce s-a intamplat asa ceva? Pentru ca tehnologia si Generatia Y s-au dezvoltat intr-un ritm exponential simultan.
Tinerii studenti de astazi (generatia Y) au beneficiat de mici de un computer, au lucrat pe printer, au navigat pe internet, si-au creat retele. Socializeaza alt fel decat Generatia X, gandesc altfel si actioneaza altfel. Generatia Baby boomers are cunostinte si mai putine decat Generatia X cu privire la utilizarea calculatoarelor. Aici am luat un singur exemplu, computerele personale, dar sa ne gandim la telefoanele mobile, la Kindle, la iPad si daca dorim chiar si la taxatoarele care rupeau biletul in mijloacele de transport ce au fost inlocuite de aprate de taxat si apoi de validatoare de carduri. Exemplele pot continua la nesfarsit.

Cum se manifesta diferentele intergenerationale in viata de zi cu zi?

In diverse discutii de pe internet si nu numai o sa intalniti expresii ce apartin tinerilor ca: “ A intrat si tataie in vorba” “In fata mea era o baba la interviu”, “Astia nu inteleg o iota de C++” etc.
Din partea cealalta ritmul este la fel de alert: “Ce stiu astia tineri?”, “Tinerii ne iau locurile de munca”, “Tinerii de astazi sunt impertinenti, puturosi si prosti.” etc.
Asa ceva nu se mai poate. Am ajuns la capatul puterilor motiv pentru care scriu acest articol rugandu-ma sa fie apreciat de ambele tabere si sa poata reprezenta un nou inceput, o noua modalitate de a gandi pentru noi toti indiferent de varsta. Nu uitati ca nimeni nu este perfect, toti suntem diferiti si numai impreuna putem sa ducem la capat ceea ce ne propunem.

Cum se pot limita diferentele dintre generatii cand urmarim sa obtinem un loc de munca?

  • Indiferent de varsta, puteti apela la centre de orientare in cariera, la specialisti din domeniul HR care va pot oferi sprijinul in vederea realizarii unui CV performant dar si a celei mai bune optiuni in functie de abilitatile/competentele dvs.
  • Puteti castiga experienta practica prin participarea la internship-uri, actiuni de voluntariat. Viata de voluntar creaza flexibilitatea care lipseste astazi multor persoane, daruirea si spiritul de echipa, dorinta de a imparti informatii cu cei din jur si sentimentul de implinire care nu se rezuma nici la numarul anilor de studii si nici la experienta profesionala ci la realizarile care ti-au luminat sufletul.
  • Va puteti pregati continuu prin participare la evenimente si mai cu seama la cele ce apartin domeniului vizat, sa cititi cat mai multe publicatii din acest domeniu, sa participati la cursuri, seminarii, workshop-uri, acelea pe care le considerati constructive pentru cariera ce o veti urma.
  • Descoperiti care este avantajul dvs. competitiv, punctele forte pe care le aveti si lucrati permanent la dezvoltarea brandului dvs.
  • Trecem printr-o perioada in care lipsa timpului este direct proportionala cu omenia. Uitam ce este prietenia, uitam sa mai fim buni, sa ne pese de cei din jur. Va propun sa ne modificam atitudinea. Cei mai putin tineri si cei tineri sa interactioneze eficient, incercand sa aloce timpul necesar pentru a se intelege unul pe celalalt si pentru a oferi solutii moderne care sa aiba la baza experienta profesionala dar si viziunea moderna.
  • Eliminati golul care s-a creat intre generatii. Daca nu ne dorim cu totii sa umplem acest gol, vom privi viata noastra profesionala, dar si privata, de pe margine, ca niste spectatori. Jocul se va desfasura insa intre cei care cunosc regulile jocului si le accepta pentru a ajunge la succes. Imaginati-va ca sunteti o familie (parinti –generatia x si copiii-generatia y) si doriti sa va indepliniti impreuna scopuri comune.

Angajatorii au un rol important in crearea unui mediu propice in care oameni ce apartin oricarei generatii sa poata lucra impreuna eficient. In acest sens, dumneavoastra, angajatorii, puteti  derula activitati care sa implice toate categoriile de varsta si toate departamentele, discutii deschise in care subiecte care conduc la crearea unei false impresii in ceea ce priveste modul de percepe pe cei din jur, sunt deasemenea binevenite. Va invit sa urmariti concluzia acestui articol in filmuletul pe care il puteti accesa la linkul de mai jos:



3 comentarii:

  1. Monica, stii si tu ca "It is not fair to ask of others what you are not willing to do yourself." -Eleanor Roosevelt,
    Daca ne gindim ca generatiile Y si Z au fost crescute si educate de generatiile noastre, poate ca ar trebui sa incercam sa trecem de la efectele pe care le observam spre cauzele pe care ar trebui sa le intelegem.
    Eu incerc sa nu ma gindesc mai deloc la "ei", ci la "mine" si la "noi". Asa ma leg de asemenari. Daca intram in paradigma eu/noi - ei, atunci incepem sa gasim diferente si sa construim argumente pornind de la ce nu este, nu de la ce este.
    De multe ori pare un joc de cuvinte, doar ca prin cuvinte exprimam ceea ce gindim - iar o afirmatie nu este niciodata egala cu o negare a negatiei, chiar daca mesajul pare sa duca la aceeasi concluzie.
    Eu am invatat pe propria piele ca eu sint raspunzatoare de consecintele actiunilor mele, asa ca nu are rost sa incerc sa ii schimb pe altii ca sa faca ceea ce vreau eu. Eu incerc sa ii schimb pe altii ca sa isi gaseasca singuri echilibrul si dorinta de a se autodepasi, dupa ce testez pe mine solutiile. Iar binele nu se poate face fara voia celuilalt (vezi bancul cu Bula si cu babuta care a trecut strada fara sa vrea) - asa ca ma abtin de multe ori, daca consider ca momentul nu este potrivit ca sa-mi ating obiectivul. Concluzia mea? Sa-mi urmaresc mereu interesul cu orice pret si cu orice mijloc - fara insa a incalca drepturile celor de linga mine si fara a-mi incalca regulile mele morale si etice. Crez care mi-ar placea sa fie al mai multora!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ceea ce am scris mai sus am incercat si eu. Nu am sugerat altor persoane si atat. La mine nu a functionat deloc sa ma gandesc la mine ci doar la noi. Baiatul meu are 19 ani, l-am crescut cu multa iubire si intelegere si e un copil minunat. Gandeste insa totul foarte diferit fata de cum gandim noi, parintii lui. Am avut in facultate in cadrul unui cerc de lectura o discutie despre tinerii de astazi. In foarte putin timp de la inceperea discutiilor s-au format 2 tabere. Unii spuneau ca tinerii sunt puturosi, nu vor sa faca nimic, etc si alti sustineau ca au doar un alt mod de a gandi si de a vedea lucrurile dar sunt foarte destepti. Acest mod diferit al lor de a fi nu vine de la "cei 7 ani de acasa" ci de la tipul de viata pe care ei au trait-o cu o alta intensitate fata de noi. Pentru a-mi intelege copilul a trebuit sa ma gandesc la noi toti. Eu asa cred ca lucrurile s-ar arata mai frumoase si mai luminoase decat sunt.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oameni buni ma refer la cei care au o varsta de peste 40 de ani, pentru ca cei tineri sa vada in voi ceia ce va doriti, trebuie neaparat sa va apdatati la zi. In mod sigur pentru aceasta trebuie ceva munca mai ales daca nu ai facuto pana acum, multe ar fi de spus si ce e de facut pentru a putea recupera ce am pierdut. Daca vrei cu adevarat sa dai o impresie buna celor din jur o poti face, doar ca trebuie sa te hotarasti si sa te apuci de treaba, pentru aceasta tu trebuie sa fii optimist si sa alegi din doua ”VREAU SA FIU FERICIT” sau sa ”GASESC MOTIVE PENTRU A NU FACE NIMIC” . cea de a doua varianta nu e de recomandat nimanui .
      Astea doua motive nu pot merge impreuna tu trebuie neaparat sa alegi unul din doua. Tu decizi de care parte vrei sa fii.
      Multumesc ca am avut norocul sa dau de acest topic si cred ca voi gasi aici chestii interesante.
      Pe curand.

      Ștergere