sâmbătă, 14 iulie 2012

Ce se intampla atunci cand ai experienta in campul muncii?



  1. Daca esti o persoana cu experienta >5 ani in domeniul in care aplici dar doresti din motive personale sa desfasori o activitate care sa nu implice atat de multe responsabilitati, o activitate mai usoara, care sa iti confere anumite avantaje (exceptand salariul care va fi mai mic), trebuie sa dezvolti o intreaga strategie pentru a reusi sa obtii un astfel de post. Daca aplici cu CV-ul tau obisnuit din care reiese intreaga ta experienta pentru o pozitie inferioara calificarii tale, angajatorul incepe sa devina suspicios si sa deruleze o serie de scenarii ajungand la concluzia ca mai bine cauta un alt CV care sa se potriveasca perfect cu cerintele sale. Daca iti croiesti un CV dupa placul angajatorului, ar trebui sa mai tai din anii de experienta, eventual din calificari, intr-un cuvant s-ar putea spune ca ar trebui sa minti si sa ai o dorinta atat de mare de a obtine postul incat poti avea suficienta putere pentru a te subevalua. Putini reusesc acest lucru. Multi trimit CV-ul asa cum ar trebui sa fie si rezultatul este zero. Fara sa generalizez, aceste lucruri se petrec pentru ca in pozitii de recrutori se afla tineri absolventi care chiar daca au facut un training, nu au si experienta sufiecienta. Nu pot, nu stiu, nu au capacitatea de a corela lucruri care nu le sunt familiare. Astfel am ajuns sa scriem un CV in care folosim cat mai multe cuvinte cheie ce se regasesc in cerintele pentru postul respectiv. Cuvinte pe care angajatorul sa le caute si sa le gaseasca. Procesul de recrutare este astazi un joc. Trebuie doar sa ii cunoastem regulile.  
  2.   Daca esti o persoana cu experienta >5 ani in domeniul in care aplici si cauti o pozitie similara cu cea anterioara sau o pozitie dintr-o categorie superioara, CV-ul este perfect, ai prezentat si o scrisoare de intentie din care sa reiasa exact ce cauta angajatorul, ei bine, atunci s-ar putea sa fi prea batran. Pe mine ma distreaza teribil atunci cand intalnesc anunturi de genul: cautam tineri absolventi, experienta min. 3 ani in domeniul X.sau “te asteptam sa te alaturi unei echipe tinere”, sau chiar “pana in 26 ani, cu aspect fizic placut”. Sigur ca exista si meserii unde trebuie sa intrunesti aceste conditii dar nu pentru o pozitie de Jr. Brand Manager ci pentru una de Hostess. Aici intampinam o problema de finete pe care o propun spre remediere tuturor angajatorilor.
  3.  Daca doresti sa aplici pentru un domeniu nou de activitate si te incadrezi in categoria 40+ atunci ai sanse. Ai la fel de multe sanse ca atunci cand ti-ai propune sa opresti o tornada. Pentru tine, nu exista internshipuri, angajatorii nu sunt dispusi sa iti ofere training pentru ca “ai o varsta” fara sa se gandeasca ca o investitie in tine le poate aduce beneficii inca 20 de ani pana vei obtine dreptul la pensie. De ce sa fi condamnat sa lucrezi intr-un domeniu in care desi ai experienta nu iti mai doresti sa lucrezi? Orice lucru facut fara bucurie, nu aduce rezultate imbucuratoare.


Acestea sunt motivele pentru care ne dorim sa orientam in cariera si persoanele din categoria 40+ din care faci parte, sa iti oferim posibilitatea de a participa la internshipuri, sa creem programe de voluntariat prin care se poti acumula experienta, sa educam angajatorii si sa concepem o legislatie a muncii care sa aduca avantaje tuturor persoanelor apte de munca indiferent de varsta acestora.


Monica Rosu




Un comentariu:

  1. Buna ziua,

    ma bucur ca am gasit acest blog!Felicitari si spor la treaba!

    Mariana

    RăspundețiȘtergere